Projektet ”Ta med en vän” vann Guldskalpellen för bästa utvecklingsprojekt

42 procent fler kvinnor tog cellprov efter informationskampanjen ”Ta med en vän”. Nu har det framgångsrika projektet belönats med Dagens Medicins pris Guldskalpellen

Erik Olsson en av projektledarna för ”Ta med en vän”, är också doktorand vid Institutionen för teknikens ekonomi och organisation på Chalmers och verksam på forskningscentrumet Centre for Healthcare Improvement (CHI), ett av vinnvårdprojekten. Tillsammans med Malena Lau är han projektledare för guldskalpell-belönade projektet "Ta med en vän".

Den 1 april 2011 gick startskottet för samverkansprojektet ”Ta med en vän”, vars syfte var att få fler kvinnor i nordöstra Göteborg att komma och ta cellprov.

Projektet fick namnet ”Ta med en vän” då fokus låg på att man kunde komma tillsammans med en vän, som kunde ställa upp med exempelvis barnpassning under provtagningen, men också fungera som ett stöd.

- Det är särskilt roligt att ha tilldelats Guldskalpellen eftersom vi är så många olika aktörer som har samarbetat i projektet. Det är ett erkännande för alla inblandade och viktigt att just jämlik vård uppmärksammas, säger Erik Olsson

 

Läs mer om projektet och hela artikeln här >>