Aldrig tidigare använd metod mot PTSD

En metod som aldrig tidigare testats i Sverige ska hjälpa ensamkommande ungdomar att få stöd. Metoden heter TrT, teaching recovery techniques, och används för patienter med PTSD för att hantera sina minnen. I samarbete med Asylhälsan Cosmos i Uppsala gjordes studien med 206 ensamkommande ungdomar, och det visade att tre av fyra har tecken på posttraumatisk stress (PTSD). Genomförandet har gått till som så att 60 ungdomar träffas i grupper, under fem träffar, där de får övningar såsom att rita av sina mardrömmar och öva på kontroll över bilderna samt avslappningsövningar.

"- De kan ha bevittnat våldtäkt och mord. Ofta är det flera trauman. Den största andelen trauma var under flykten, då många upplevde våld. Färden över Medelhavet var för många väldigt traumatisk, en del har sett barn drunkna. säger Anna Sarkadi, Fellow, professor och specialistläkare i socialmedicin vid Uppsala universitet.

– Det är inte meningen att de ska sitta och berätta vad de varit med om, utan att de ska få strategier. Tanken är att de ska närma sig sina rädslor så att man inte är slav under dem, utan att man ska återfå kontrollen. fortsätter Anna."

Läs mer här